Rostbiff, ugnsstekt på låg värme

Nyårsdagen! Vad har ni för planer idag. Som vanligt det här jullovet ska vi nog mysa och ta det lugnt. Gå ut en sväng, äta o fika lite, titta på lite skidåkning, spela nå spel, kanske tittar vi lite på Ivanhoe.

Jag är så nöjd med gårdagens middag – köttet blev perfekt och potatisen var god och så enkel att göra. Det mesta gick att förbereda så det var ingen stress alls innan middagen. Precis som man vill ha det!

Rostbiff, ugnsstekt på låg värme
1 kg rostbiff
salt o peppar

Salta och peppra köttet runt om. Bryn i stekpanna så att köttet får en stekyta.
Lägg i en ugnsform och stick in termometern i tjockaste delen.
Ställ in i ugnen på 90 grader tills termometern visar 61 grader. Det tar många timmar.
När köttet är 61 grader, ta ut det och slå in i folie.
Låt stå ett tag. Skär i tunna skivor och servera med goda tillbehör.

Jag använde (så klart) en älg-rostbiff men det går lika bra med nöt. Det tar många timmar men det är det helt klart värt för köttet blir så mört och gott. Eftersom det är svårt att planera så att köttet blir klart precis till middagen så ugnsstekte vi det tidigare på dagen och lät köttbiten sedan ligga kvar i folie till det var dags att äta. Vi hade kvar termometern i köttet och såg att temperaturen inte steg nå ytterligare. När det sen var dags att äta skar vi upp köttet i tunna skivor, täckte med folie och värmde i ugnen på ca 125 grader ett tag.

Rostbiff är ju även gott att äta kallt så det är inget måste att värma på det innan middagen. Får man rester och vill göra nå roligare med köttet så kan jag rekommendera min storfavorit som jag ofta äter, nämligen marinerad rostbiff där marinaden består av många av mina favoriter bl.a. balsamvinäger, basilika och soltorkade tomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *