Lingonkaka

Ny vecka och nytt avsked av Leif som åkt till Pajala för jobb i en vecka. Alltid sorgligt med avsked men det går riktigt bra att vara själv med barnen. De skärper till sig och hjälper till mycket mer när man är ensam med dem. Det svåra är om det är nån träning tidigt de dagar jag jobbar till fem så de inte hinner äta middag före träningen eller att det blir problem med skjutsningen. Men det brukar alltid lösa sig på nå sätt.

Nu har jag äntligen fått tag i en till frys så nu kan jag baka nästan hur mycket som helst, fast det lär få vänta till helgen. Nu får det vara nog med frysar i det här huset, vi har 2 skåp och 2 stora boxar. Det borde väl räcka? Igår när jag hade bakdag bakade jag bl.a dessa lingonkakor, en gammal favorit som jag nästan hade glömt bort.

Sötsur lingonkaka
Deg:
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 tsk bakpulver
150 g margarin (smält)
1 ägg
Över:
2-3 dl rårörda lingon eller lingonsylt
1,5 dl havregryn
0,75-1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 g margarin (smält)

Rör samman mjöl, socker, bakpulver, margarin och ägg.
Fördela blandningen i en liten långpanna.
Stryk ut ett lager lingon.
Rör samman havregryn, socker, vaniljsocker och margarin.
Strö över smulmassan.
Grädda mitt i ugnen i 225° i 10-15 minuter.

Den här kaka bakade jag ofta förut men nu var det jättelänge sedan jag gjorde den. Man får variera mängden sockret beroende på hur söt eller sur man vill ha den och beroende på hur söt sylt man har. Jag tycker det är gott om den är lite sur. Den går alldeles utmärkt att göra äggfri, jag märker absolut ingen skillnad. Istället för en liten långpanna använde jag tre små formar som är ca 17 cm i diameter, då blir det runda fina kakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *