Kött- och pastagratäng

Jaha då var första höstförkylningen här och första vab-dagen. Ida hostar och har ont i halsen och har sovit dåligt i natt, vid två-tiden var jag tvungen att gå upp o massera hennes ben för att hon skulle kunna somna om. Jag känner mig inte helt pigg heller, halsont o ”kli” i näsan, så det blir bra att få vara hemma o vila en extra dag. Om jag nu klarar att vila 🙂 När man går hemma ser man ju så mycket som behöver göras och jag är ju inte så sjuk att jag är sängliggande.

I fredags grillade vi en stor bit skinkstek som det blev över en hel del från som jag sen använde till en pastagratäng (eftersom vi dessutom hade kvar en massa makaroner) som vi åt i söndags.

Kött- och pastagratäng
färdigstekt eller grillat kött
färdigkokt pasta
riven ost
Gratängsås
4 dl vatten
2 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
maizenamjöl + vatten till redning
Salt o peppar

Blanda ihop kött och pasta i en smord ugnsform.
Koka ihop vatten, grädde, fond, senap och tomatpuré. Låt koka ihop nån minut.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småkoka nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Slå såsen över pastan och vänd runt. Strö riven osten över.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält ca 15 min i 225 grader.

Det här är en perfekt maträtt att använda när man har rester av kött och pasta. Det går lika bra att använda korv, kassler eller kyckling. Sen kan man även tillsätta grönsaker t.ex. zucchini eller paprika, men det struntade jag i den här gången, utan jag serverade grönsakerna på sidan om istället.

På fredagar äter de alltid ”Tomtegröt” till frukost på förskolan så Ida ville absolut gå dit i dag trots förkylning, men när jag lovade henne att hon kunde få det hemma istället så lugnade hon sig. Så nu är det bäst att jag går och fixar risgrynsgröt till henne. Till lunch tror jag att vi gör lchf-pannkakor som jag har längtat efter sedan jag gjorde dem senast för de var ju sååå gooooda. Har ni provat dem än?

3 reaktioner till “Kött- och pastagratäng”

  1. Makaronipudding är tacksam mat tycker jag. Lätt att slänga i lite rester och grönsakssnuttar man hittar i kyl/frys.

  2. Makaronipudding är tacksam mat tycker jag. Lätt att slänga i lite rester och grönsakssnuttar man hittar i kyl/frys.

  3. Riktig makaronipudding innehåller ju ägg så det kan inte vi äta pga Isaks ägg-allergi därför gör jag en äggfri gratäng istället. Men ibland längtar jag efter en riktig makaronipudding.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *