Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär

God morgon till en ny måndag. Efter en underbar helg med sommarvärme, som gjorde det så mycket enklare att tanka ny energi, känner jag mig nu redo för en ny arbetsvecka. Hoppas ni känner detsamma.

Jag börjar måndagmorgonen med att ge er receptet på dessa sötsaker som jag bjöd på efter lördagens surströmmingsmiddag. Kanske inte bästa sättet att börja en ny vecka på men ni får väl se till att spara receptet till helgen.

De har länge legat på min att-göra-lista och nu äntligen dök rätt tillfälle upp. Originalreceptet (jag har gjort vissa justeringar) kommer från Halv åtta hos mig och hon som bjöd på dem fick full pott. Ett sånt recept måste man ju prova, eller hur?

Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär
Maräng
2 ägg
1 dl strösocker
2 dl rice crisps

Smörkräm
2 äggulor
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör

Garnering
3 dl vispgrädde
hallon och blåbär


Maräng
Vispa äggvitorna. Tillsätt sockret och fortsätt vipsa till ett hårt skum.
Vänd ner flingorna i marängen. 
Spritsa eller klicka ut marängen till 6 runda kakor på ett bakplåtspapper. 
Grädda i 125 grader i 60 minuter.

Smörkrämen
Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, mjöl och grädde i en kastrull. 
Låt sjuda, under omrörning, på svag värme till den tjocknar. 
Tillsätt smöret och fortsätt röra tills smöret smält.
Låt krämen svalna i kylen.

Bred smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden. 
Garnera med färska bär.


Jag har tidigare gjort liknande men som tårta. Tårta är ju bra om man är många men är man få är det vackrare att servera dessa portions-pavlovor. Det är ett enkelt recept och jag gjorde 12 stycken (dubbel sats) utan problem. 
Enligt originalreceptet skulle man göra fyra maränger, men jag gjorde sex stycken av en sats och de blev tillräckligt stora tycker jag. Jag gräddade två plåtar samtidigt i varmluftsugn och det gick jättebra. Var lite orolig för att marängen inte skulle blir bra med varmluft, men det hade jag inte behövt vara.

Jag serverade marängerna, smörkrämen, grädde, blåbär, jordgubbar och hjortron var för sig och sen fick var och en bygga ihop sin egna bakelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *