CH Hermanssons potatis- och köttfärsgratäng

Vilken underbar torsdagskväll det är. Jag är nämligen ledig i morgon så jag har lite fredagskänsla redan i dag. Inte illa! Fast ledig var väl att ta i, jag kommer ha fullt upp i morgon. Men jag behöver inte stiga upp tidigt och åka i väg till jobbet i alla fall.

Tidigare i veckan googlade jag efter nån maträtt med köttfärs och potatis, för att få lite inspiration. Ett av receptförslagen var denna potatis- och köttfärsgratäng som jag kommer ihåg att vi åt hemma när jag var ung. Det är riktigt många år sedan jag åt den senast så självklart var jag ju tvungen att prova den nu igen. Och jag blev inte besviken.

CH Hermanssons potatis- och köttfärsgratäng
2 gula lökar
0,6 kg nötfärs
2 msk vetemjöl
800 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
2 krm riven muskot
3 dl vitt vin
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
4 dl riven ost

Hacka löken och bryn i smöret i en stor stekgryta.
Lägg i köttfärsen och bryn även den.
Strö över mjölet, tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor.
Häll i det vita vinet och låt allt koka i 10 minuter på svag värme.
Skala potatis och skär i tunna skivor.
Smörj en ungssäker form. 
Varva potatis och köttfärs. Avsluta med köttfärs. Salta lite på potatisen mellan varven.
Blanda grädde med den rivna osten och häll över.
Grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk i ungefär 50 minuter i 200 grader.

Jag var lite orolig att jag skulle bli besviken. Vissa saker blir ju godare i tanken än i praktiken, men så var det inte med denna gratäng. Potatis och köttfärs blir ofta så himla gott ihop. Olivia som inte tycker om köttfärs tyckte att den var jättegod. Isak som är rätt kräsen åt två stora portioner och sa dessutom att den var god. Leif som är dålig på att ge beröm sa att det var riktigt gott. Vilka beröm, va?!

Förresten vet ni vem gratängen är döpt efter? CH Hermansson var Vpks (Vänsterpartiet kommunisternas) gamle partiledare. Jag tror att han tipsade om denna i nån tidning, i radio eller liknande för riktigt länge sen. Nån som vet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *