Hjortronpaj

God morgon! Leif steg upp tidigt och åkte i väg på älgjakt (undra om de åtminstone får se älg i dag) och barnen sover fortfarande så jag sitter här i ett tyst hus, där diskmaskinen är det enda som hörs, och dricker morgonens första kopp te samtidigt som jag skriver till dig. Ute är det regnigt, grått och disigt så vi håller oss nog inne så mycket som möjligt i dag förutom när Isak ska skjutsas till ishallen för match. Olivia och Ida funderar på att gå på en ”Bus eller godis”-runda i eftermiddag med en av Idas kompisar. De har inte hunnit med det tidigare och eftersom det alltid är så förvirrat i Sverige när det egentligen är Halloween tycker jag att det är ok att gå i dag.

Eftersom frysen gick sönder för några veckor sedan har vi mycket bär som måste ätas upp, så gårdagens efterrätt blev en hjortronpaj som påminner om den knäckiga ananaspajen vi åt på Olivias kalas.

Hjortronpaj
200 gr smör, smält

2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron, lättsockrade

Täck en pajformsbotten med hjortron. 
Blanda pajdegen och tryck den över hjortronen. 
Grädda i 200 grader i 35 minuter. 
Servera med grädde eller glass.

Trots att vi ofta har mycket hjortron i frysen tack vare Leifs föräldrar så har jag nog aldrig tidigare gjort en hjortronpaj. Men det blev väldigt gott och lyxigt och jag fick mycket beröm för den. Jag serverade extra hjortron till pajen och grädden om nån ville lyxa till det med extra mycket hjortron. Till efterrätt gör jag ofta paj eller kladdkaka men eftersom det är ganska vanligt nu att folk vill undvika kolhydrater så serverar jag dessutom oftast extrabär på sidan om så kan den som vill ta bara bär och grädde.
Den som ville dricka kaffe till efterrätten fick välja mellan espresso och latte macchiato från min nya Tassimo. Kaffet fick lite blandade kommentarer men det återkommer jag till i ett annat inlägg för nu ska jag gå och sätta igång en tvättmaskin och ta min andra kopp te denna morgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *