Västerbottenskrustader

Härliga lördag brukar jag säga och skriva i vanliga fall men nu kring jul och nyår är man så dagvild så man vet knappt vilken dag det är och man är dessutom ledig lite nu och då. Ikväll ska mina föräldrar och syster med familj komma hit på middag så efter frukost måste jag städa och duka. När det är klart får jag börja med det roliga – matlagningen. Till middag blir det Lingonlax, potatis och sallad. Men först ska vi ha lite drinktilltugg som jag ska försöka fixa i ordning under da’n, har inte bestämt vad det blir än. Men jag tänkte försöka använda saker jag redan har i kylskåpet, bl.a. rostbiff, körsbärstomater, räkor och kräftstjärtar. Tror ni det går att göra nå gott av det?

På julbordet hade vi Västerbottenskrustader och dessa passar perfekt som drinktilltugg eller förrätt på nyårsafton. Tips, tips!

Västerbottenskrustader
6 stora krustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar


Fyll krustaderna till en tredjedel med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 10 minuter.
Servera något avsvalnade.
Garnera med t.ex. en klick crème fraiche och en klick löjrom.
Tycker ni om Västerbottenspaj lär ni tycka om dessa krustader som är mycket enklare att göra eftersom man slipper göra en pajdeg. För de som vill dra ner på kolhydrater ska visst krustader vara ett bra alternativ har jag hört. Jag använde de stora krustaderna till detta, men drygade ut med några mini-krustader också. Ska man ha det till drinktilltugg är minikrustaderna bättre men ska man servera det som tillbehör till en förrätt eller till kräftskivan då skulle jag föredra de stora krustaderna.

Efter att det tillfälligt var lite varmare med endast minus 10 i går morse är det nu kallt igen, minus 25. Det är inte många timmar man har tillbringat utomhus den här kyliga julen. Men enligt prognosen ska det blir mycket varmare imorgon redan, vi får väl se om det stämmer. Nej, nu är det hög tid för frukost med en stor kopp riktigt varmt te så man får upp värmen lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *