Amerikansk kaneläppelpaj

Torsdagen är här och snart är det helg, en kalashelg med minst två kalas för oss som har en blivande 15-åring i familjen. I dag börjar jag med lite sovmorgon innan jag ska åka till Skellefteå på jobb och jag hinner äta frukost hemma i lugn o ro innan jag ska iväg. Ida förstod inte logiken i att jag har sovmorgon när jag ska jobba längre bort än vanligt.

I måndags bakade jag äppelpaj av de goda äpplena vi hade, så underbart gott.

Amerikansk kaneläppelpaj
5 st normalstora äpplen
1 tsk kanel
120 g smör
2,5 dl strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
flytande margarin

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. 
Strö över kanel.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser i det smälta smöret.
Bred degen över äppelskivorna. 
Pudra över lite kanel och flytande margarin före gräddningen.
Grädda i 200° i 30-40 min i nedre delen av ugnen till en gyllenbrun färg.
Servera med vaniljsås eller glass.


En krispig och god äppelpaj med kraftig kanelsmak, som jag älskar. Även barnen älskade pajen som vi självklart åt med vaniljsås. Mina äpplen var ganska små så jag använde mig av 10 stycken. Jag hoppas jag får mer äpplen snart och då kommer jag baka fler pajer. Äppelpaj med vaniljsås är så himla gott, nästan godare än choklad 🙂


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *