Hockeybullar utan ägg

Vilken tur att jag har en dotter som tycker om och är duktig på att laga mat och baka annars hade det varit ännu sämre med uppdateringar på bloggen. När hennes, och hela klassens, favoritlärare tyvärr slutade överraskade klassen henne med gott fika och ett fint avskedstal på rim. Olivia bakade då hockeybullar, smarriga vaniljbullar med marsankräm som bakas i långpanna.

Hockeybullar utan ägg
Bulldeg
50 g jäst
3,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
9 dl mjöl

Fyllningar
marsankräm av 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker

Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt socker, salt och mjöl.
Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
Kavla ut resten av degen.
Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar. 
Lägg bitarna lite glest på degen och marsankrämen i långpannan.
Låt jäsa i ca 40 minuter. 
Strö över pärlsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
Skär i bitar när den kallnat.

De här bullarna är så himla goda så har ni inte provat dem än är det dags nu! Det svåraste är att få till bullarna i övre lagret fint…och det hade Olivia lyckats perfekt med. Man vill inte ha dem för glest och man vill inte sätta dem för tätt så att de jäser ihop för mycket. Ofta när jag bakar har jag för få bullar kvar, dvs jag tar för mycket deg till botten.
För att göra bullarna mjölkfria används mjölkfritt margarin och t.ex havremjölk. Marsankräm som ska kokas brukar vara mjölkfri så den går att använda tillsammans med havremjölk. Annars kan man använda Oatlys vaniljsås tillsammans med gelatin för att få till en fastare konsistens.
Kortvecka på jobbet betyder oftast full fart för att hinna med fem dagars jobb på 3,5 dag 🙂 Men tack vare lite ledigt längre fram i veckan hinner jag planera kommande kalas och fester. Love it! Det är 80-årskalas, tjejfest, planeringsdag och examensfest som ska fixas innan sommarens alla kalas drar igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *