Aubergine- och mozzarellagratäng

Nu är vi tillbaka på hotellrummet för lite vila innan vi ska ut och äta. Så skönt och välbehövligt att ta det lite lugnt efter en dag i solen. Vi bloggar, läser, kollar på iPad, surrar och tar det allmänt lugnt i nån timme innan vi är redo att ge oss ut på ”sta’n”. I kväll ska vi på vår favoritrestaurang där vi lär äta italienskt – pizza och pasta.

Det här är ju en matblogg och inte en reseblogg så det är väl bäst att jag ger er ett recept också. En av sakerna vi saknar hemifrån är att grilla och göra goda tillbehör. Men snart är vi hemma igen och kommer kunna grilla resten av sommaren. Hoppas på riktigt grillväder resten av sommaren. Denna goda gratäng kommer vi i alla fall göra fler gånger i sommar.

Aubergine- och mozzarellagratäng
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.

Resten av gratängen
2 auberginer
1-2 tsk salt
olivolja
3 bollar mozzarella
röd pesto
parmesanost

Skala och skär auberginen i tunna skivor. Salta i durkslag.
Smörj en plåt, grädda skivorna i 190 grader i 20 minuter.
Sätt tomatsås i botten på en gratängform. 
Varva aubergineskivor med skivor av mozarellaosten i två lager. Bred ett lager pesto på mozarellan.
Häll på resten av tomatsåsen.
Strö parmesanost överst.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.

Den här gratängen är ett perfekt tillbehör till grillat till exempel och man saknar verkligen inte potatis eller liknande. Smakrik, mättande och med såå goda smaker. Ibland använder jag även lite zucchini och inte bara aubergine eftersom jag älskar zucchini och försöker få med det lite nu och då i maträtterna.

Jag brukar göra dubbel sats av tomatsåsen och frysa ner hälften så går det snabbt att göra gratängen nästa gång. Eller så kan man använda tomatsåsen till pizza eller pasta, en god tomatsås har man alltid användning för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *