Chokladbollar till alla

Vid barnkalas, och även vuxenkalas, är det väldigt vanligt att det finns minst en allergiker. Det kanske finns olika typer av allergier/överkänslighet på kalaset dessutom, vissa mot mjölk andra mot gluten. Det absolut enklaste att baka när man inte är van att baka allergivänligt är då att göra chokladbollar. De är alltid nöt- och äggfria, men om man tänker till lite när man köper (och använder) ingredienser så blir de även mjölk- och glutenfria.

Om man inte använder mjölkfritt margarin i vanliga fall så kan det vara bra att använda upp hela paketet på en gång så att det inte bara blir liggande i kylen. Därför kommer här ett recept anpassat för ett paket margarin. Semper har länge varit ensam på marknaden med glutenfritt havre och deras paket är på 500 gram så till detta recept använder man hela havregrynspaketet också om man använder Semper. Nu har även Axa glutenfritt havregryn och deras paket är större.

Till vänster guldskimrande chokladbollar till alla och till höger lyxchokladbollar (recept kommer)

Chokladbollar till alla
500 g mjölkfritt margarin
500 g ren glutenfri havre
7,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
5 msk vaniljsocker
5 msk kaffe
Garnering
råsocker eller pärlsocker

Blanda ordentligt ihop alla ingredienser. Gärna med hjälp av en maskin eftersom det är sån stor sats.
Har smeten blivit för mjuk kan du ställa den i kylskåpet ett tag för att stelna något.
Rulla bollar i valfri storlek som du sen rullar i valfri garnering. 
Går bra att frysa.
Numera rullar jag alltid chokladbollar i råsocker. De blir så guldskimrande och vackra och dessutom blir de inte lika söta som med pärlsocker. Visst vet ni att det går alldeles utmärkt att frysa chokladbollar? Ännu en anledning till att göra en stor sats när man ändå håller på att rulla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *