Kokos- och blåbärskaka mjölk- och äggfri

Nu ska ni få tips om en riktigt smarrig kaka som ni kan bjuda de flesta på, dock inte glutenintoleranta. Men veganer och de som är allergiska mot ägg och mjölk kan få njuta av denna godsak.

Efter att ha fått över några av Oatlys vanilj- och blåbärshavregurt gick jag o klurade på att man borde kunna baka med den eftersom den har så goda smaker. Vanilj och blåbär är ju typiska ”baksmaker”. Resultatet blev riktigt bra, är sååå nöjd.

Kokos- och blåbärskaka mjölk- och äggfri

3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
1 burk (125 g) Oatlys mjölkfria havregurt vanilj/blåbär
0,75 dl vatten
2,5 dl (ca 150 g) blåbär 
0,5 msk mjöl (används vid frysta blåbär)

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarinet.
Tillsätt margarin, havregurt och vatten till de torra ingredienserna.
Blanda till en jämn smet.
Blanda 0,5 msk mjöl med blåbären (för att de inte ska sjunka till botten)
Rör ner blåbären i smeten.
Smörj och bröa en rund form (eller liknande) med kokos (eller ströbröd).
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 50 min.
Ingen som har smakat tror mig när jag säger att det är en äggfri mjuk kaka. Bästa betyget! Många tror att det blir kladdigt, kompakt och tråkigt när man måste utesluta ägg och ibland blir det så men det går även att lyckas. Det är den här kakan ett bevis på.

Kokos och blåbär passar perfekt ihop och det blev extra gott att bröa formen med kokos också.

En sån här burk använde jag i kakan.
Hög o fin kaka.
Mums!

Är det fler än jag som har haft måndag i dag fast det är onsdag? Så härligt när man kommer på att det redan är onsdag och snart helg. Vädret är dock inte lika härligt, trots grådis och spöregn så cyklade jag i morse. Jag är så himla stolt över mig själv. I morgon ska det inte regna (hoppas det stämmer) så då kommer det kännas riktigt enkelt att cykla intalar jag mig själv ?

Nu ska jag alldeles strax bänka mig framför tv:n för nu är det dags för basketherrarna att försvara sitt guld. Ikväll börjar finalserien med match hemma. Vi börjar väl med en vinst?! Damerna tog sitt femte raka sm-guld för nån vecka sedan och nu kan herrarna ta sitt andra raka guld. Vilken basketstad Luleå är! Hoppas att vi snart också kan kalla oss för en riktig hockeystad med dubbla guld, damerna fixar guld lite nu och då men det går lite trögare för herrarna. Men nästa år…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *