Enkla pepparkakor

Nu är det sista dagen på julhelgen, annandag jul, och det är dags att börja planera för nyårsfesten. Har ni börjat med nyårsmenyn än? Det har inte jag, men för det mesta brukar vi äta älgfilé och vi har en stor filé i frysen från årets jakt.

Varje år brukar hela familjen hjälpas åt att baka pepparkakor men i år hann vi inte med det. Jag gjorde en sats av dessa enkla pepparkakor och sedan var Olivia duktig och bakade. Hon gjorde allt själv, t.o.m. kavlade och flyttade över pepparkakorna till plåtar. Det blir inte så stor sats så det går att göra i en matberedare och det underlättar bakande en hel del.

Pepparkakor ca 150 st
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2,5 dl socker
0,5 dl sirap
0,5 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
0,5 msk malda kryddnejlikor
1 tsk stött kardemumma
0,5 msk bikarbonat
1 dl vatten
450 g vetemjöl

Rör fett, socker och sirap poröst.
Tillsätt först kryddor och bikarbonat, sedan vattnet och det mesta av mjölet.
Arbeta in resten av mjölet på bakbordet.
Svep in degen i folie och låt den vila kallt över natten.
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med olika mått.
Lägg dem på smorda plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 4-5 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten.

I några år har jag provat andra pepparkakor som kanske är något krispigare och smakrikare men dessa enkla pepparkakor duger bra också. Det viktiga är nästan lukten som sprider sig i huset när man gräddar pepparkakor. Lägg alltid pepparkakor på kall plåt, då blir de inte blåsiga. Pepparkakor behöver inte frysas, de håller länge i täta burkar och svalt.

En kommentar till “Enkla pepparkakor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *