Tomat- och lökgratinerad fläskfilé

Skiner solen hos er också? I dag tog vi fram utemöblerna och det är nå speciellt när man kan börja sitt ute på altanen. En altan som ska rivas i sommar och ersättas med en ny och större. Men nu är det först en köksrenovering som gäller och nu är alla överskåp tömda och rivna. Vi har inte hittat nya platser för allt men det löser sig nog så småningom (hoppas jag), tills vidare är köksbordet förvaringsplatsen. Undra var vi ska sitta o äta middagen?Igår gjorde vi en god och enkel fläskfilé som vi åt med potatisgratäng och sallad. Trots att det var helg så grillade vi alltså inte, men idag är det grillat som gäller.

Tomat- och lökgratinerad fläskfilé
1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
3 tomater
1 rödlök
1 vitlök
Färsk basilka eller 1,5 tsk torkad
3 dl riven ost
salt och peppar

Putsa fläskfilen och skär i skivor, bryn dessa tills de är färdiga.
Salta och peppra.
Lägg dem sedan i en ugnssäker form.
Skär tomat och lök i mindre bitar och rör ihop med en pressad vitlök.
Grovhacka ned basilika, och rör ner i tomatröran och bred ut allt detta över fläskfilen.
Riv rikligt med ost över och gratinera i 200 grader tills osten har fått lite fin färg, ca 15 min.
Servera med en god potatisgratäng och en sallad.

Det här var helt i min smak. Serverad med en krämig potatisgratäng och en sallad var det en perfekt helgmiddag. Tomat, rödlök och basilika blev ett jättgott tillbehör så nästa gång tar jag nog mer av det. För Isak som tycker om ”rent” kött utan sås eller annat smarrigt var det inga problem att skrapa bort den goda tomatröran (perfekt för då fick vi mer av det goda).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *