Chokladhavrerutor utan gluten, mjölk, ägg eller nötter

Choklad och havre är favorit-ingredienser vid bakning för det blir så god smak av det, så dessa kakor har alltid varit en storfavorit och det bästa sämsta är att de är godaste direkt från frysen, dvs det är alldeles för enkelt att var onyttig. Jag har nästan alltid gjort dem mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin och havregrädde. Nu har jag även provat att göra dem glutenfria och det blev riktigt bra.

Eftersom det skulle vara sån liten mängd vetemjöl var jag sugen att prova med en glutenfri mjölmix.  Jag är så ovan att använda dessa glutenfria mjölmixer så jag vågar mig inte på några större bakverk, men i en sån här kaka med endast 4 msk känns det som att det nästan skulle gå lika bra utan, så risken för ett misslyckande minimerades 🙂

Chokladhavrerutor utan gluten, mjölk, ägg eller nötter
3 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk glutenfritt mjöl, jag använde Lailas gula mjölmix
8 dl rent havregryn
250 g smält mjölkfritt margarin
1 dl ovispad rice dream (risgrädde)

Blanda alla ingredienserna i en bunke. 
Häll smeten i långpanna (ungefär 35*30 cm) och bred ut den till ett ca 1 cm tjockt lager i pannan.
Sätt in i ugnen i 200 grader i ca 10 min.
Skär den varma kakan i fyrkanter. Låt svalna.
Om ni inte behöver ta hänsyn till allergier så använder ni vetemjöl, vanlig havregryn, smör/margarin och vispgrädde. Jag tror att jag var tvungen att ha inne den här glutenfria varianten något längre än vad jag brukar ha inne den ”vanliga” för att den skulle stelna (det var så länge sedan jag bakade den så det kan vara minnet som sviker). Den här varianten blev lika bra som den jag brukar göra, men jag hävdar fortfarande att den är godast direkt från frysen.

2 reaktioner till “Chokladhavrerutor utan gluten, mjölk, ägg eller nötter”

  1. Åh vad goda de ser ut! Borde gå att använda typ mandelmjöl eller liknande också, när det är så lite?

    1. Det går säkert att använda mandelmjöl men just dessa ville jag skulle vara allergivänliga och tyvärr är det alltför många som inte tål mandel 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *