Kantarellrisotto

När jag och Leif firade vår årsdag med lite godare middag gjorde jag en sån god Kantarellrisotto till förrätt. Det kommer jag göra fler gånger. Receptet här nedan är för ca 4 portioner till huvudrätt. Är ni inte så många och ska äta risotto till förrätt bör du halvera receptet.

Det här är så krämigt o gott och det bästa o mest överraskande var att Ida också älskade denna risotto trots att hon säger att hon inte tycker om ris.

Kantarellrisotto

4 dl risottoris (t ex arborio)
2 schalottenlökar
0,5 dl rapsolja
2 dl vitt vin
ca 1 l kycklingbuljong (2 tärningar och 1 liter vatten)
150 g färska kantareller
20 g smör
50 g riven parmesanost
salt

Skölj riset väl.
Skala och finhacka löken.
Fräs lök och ris i olja ca 3 minuter i en kastrull.
Tillsätt vinet och låt småkoka tills nästan all vätska har kokat in. 
Koka upp buljongen i en kastrull och låt det stå på lite värme.
Häll 3 dl av buljongen i riset.
När det kokat in så tillsätt ca 1 dl i taget, under omrörning, tills riset är nästan färdigkokt.
Ansa och stek kantarellerna gyllene och rör ner dem i risotton.
Tillsätt ev mer vätska och koka tills riset är genomkokt.
Avsluta med att röra ner smör och ost.
Smaka av med salt.

Efter att ha jobbat lite för mycket igår tog jag lite sovmorgon idag. Jag är dålig på att ta sovmorgon på arbetsdagar, då jag gärna vill sätta igång så fort som möjligt. Men nu försökte jag njuta av en lugn start på dagen med frukost och Nyhetsmorgon. Bra träning för mig. Sovmorgonen innebar alltså att jag stämplade in kvart över åtta 🙂

Det är lustigt det där med att jag på vardagar är snabb på morgonen och vill sätta igång dagen så fort som möjligt. Men på helgerna är det raka motsatsen. Då tar jag det sååå lugnt och är sällan klar att sätta igång dagen förrän vid lunch. Efter att ha hunnit med minst en omgång frukost, en massa koppar te och kanske lite lunch också.

Nu längtar jag ju till helg, när jag skriver om mina härliga helg-morgnar. Men än är det bara tisdag, en skjutsa-Ida-till-och-från-träningar-tisdag. Idag har hon nämligen dubbla träningar, både dans och basket, så det brukar vara en trött tjej som kommer hem strax före nio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *