Jordgubbskladdkaka

Finns det nå mysigare än skolavslutning, strålande sol och jordgubbstårta. I år hann jag tyvärr inte vara med på Idas skolavslutning eftersom det var ett mindre kaos på jobbet. Men jag åkte i alla fall och hämtade henne från kyrkan och fick känna på den härliga skolavslutningsstämningen och solen. Nästa år då hon går ut 9:an då tar jag ledigt hela dagen.

Efter jobbet blev det ingen jordgubbstårta men jag bakade i alla fall en jordgubbskladdkaka som vi åt med glass. En snabbfixad kaka som det funkade alldeles utmärkt att använda frysta jordgubbar till. Jag lät dem dock tina något först.

Jordgubbs(kladd)kaka

150 g smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl

Garnering
ca 250 g jordgubbar, färska eller frysta

Till formen
kokos

Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något.
Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
Smörj och bröa en form med kokos ca 23 cm i diameter (gärna en med löstagbar kant).
Häll smeten i formen.
Dela jordgubbarna på mitten och lägg ut dem över hela smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 180 grader 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Jag hade den nästan 30 min.
Låt den svalna i formen.
Servera med glass eller lättvispad grädde.

Jag brukar inte vara så mycket för alla varianter på kladdkakor som nu finns. Där är jag väldigt traditionell och vill att en kladdkaka ska smaka choklad. Men jag gräddade den här lite längre så att den inte var så kladdig, utan den blev mer som en jordgubbskaka. Perfekt enligt min smak.

I dag är det inte mycket till sommarväder, utan det känns mer som höst. Regnigt, grått, blött och tråkigt. Det är en vecka kvar till min semester så jag hoppas det hinner bli bättre och stabilare väder till dess.

I väntan på solen och semestern håller jag mig inomhus idag. Där finns det ju alltid saker att göra 🙂 Städa, plocka, tvätta eller lägga sig i soffan och se nån serie.

3 reaktioner till “Jordgubbskladdkaka”

  1. Just den här kladdkakan innehåller extremt mycket ägg så jag skulle använda mig av något annat recept istället för att bara utesluta äggen från det här receptet.

   Den här kanske, men uteslut kakao om du vill ha något liknande som den här jordgubbskladdkakan https://matro.blog/2020/06/09/mjolk-och-aggfri-kladdkaka-med/

   Även den här skulle jag kunna tänka mig utan kakao https://matro.blog/2013/12/09/knackig-kladdkaka-utan-agg/

   Men jag har alltså inte testat så jag vet inte hur det blir. Men nu gjorde du mig lite nyfiken så jag måste kanske testa i helgen.

   Kram Sara

   1. Jag provade att använda mig av knäckig-kladdkaka, skippade kakaon och hade kokos runt om. Blev supergott!! En riktig sommarkaka som kommer bakas flera gånger 🙂

    Fick inte riktigt kladdkaka-känslan, utan mer sockerkaka/jordgubbskaka, men det var riktigt gott. Kokosen till gjorde mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *