Julen 2022

Då börjar det bli dags att sammanfatta julen 2022 och som så ofta går julen för fort. Jag var ledig fredag den 23:e och hann förbereda det mesta då, så jag hade en ovanligt lugn uppesittarkväll och julafton. Så himla skönt att slippa stress. Och min julledighet fortsätter och jag ska inte jobba förrän 9 januari. Så himla skönt.

Uppesittarkvällen utan måsten och förväntningar brukar ofta vara julens bästa kväll för oss. I fjol var det dock den sämsta kvällen för mig för jag hade värsta migrän-anfallet nånsin. Oj, så dålig jag var. ”Jag var sjukast i hela världen” som Karlsson på taket skulle sagt. Men i år var jag frisk och fick mysa med godsaker framför bingolotto. Är det inte lustigt att Bingolotto har blivit sån jul-tradition och ”alla” spelar.

Uppesittarkväll

Skagencheesecake
Julskinka
Gravad lax
äppelmos, fikonmarmelad, senap
brieost
Minipizzor med tomatsås och riven ost
brioche med pulled pork och shriracha-majo

Glögglimpa
Mjukt tunnbröd
Knäckebröd

Rocky Road
Skumtomtar
Chokladkaka med pepparkaksfrosting
pepparkakor
After Eight
Delicatobollar

Efter uppesittarkvällen, utan Bingolotto-vinst, vaknade vi till julafton. Extra lyxigt att alla barnen sov hemma och kom upp en efter en. Så mysigt. Efter en långfrukost i flera omgångar som gick över till lunch åkte vi och tände ljus på graven.

Sedan var det hem och se Kalle samtidigt som vi dukade fram årets julbord. Så strax efter fyra var vi redo att hugga in på alla jul-godsaker. Som jag älskar julmat, men som vanligt blir jag alldeles för mätt alldeles för fort.

För att göra plats i magen för efterrätten tog vi en paus med ätandet och öppnade några julklappar istället. Men sedan var det dags för efterrätten som jag dock hoppade över, som vanligt. Jag tycker inte om risgrynsgröt och därför är inte heller ris à la Malta nån favorit och jag står mer än gärna över det. Perfekt eftersom jag ändå oftast är så mätt efter all julmaten.

Julbord

gravad lax
brantevikssill, inlagd sill
och västkustsill
nubbesallad
ägghalvor
julskinka

Janssons frestelse
revbensspjäll
prinskorv, köttbullar
ugnsomelett
kålrotslåda
potatis
långkål (gräddstuvad grönkål)

äppelmos, fikonmarmelad, senap
rödbetssallad
brunsås

pressgurka
råkostsallad

ostar

vörtlimpa, mjukt tunnbröd
knäckebröd, finn crisp, smörgåsrån

Efterrätt: Ris à la Malta och bärsås

Vi gjorde sån sjukt god Janssons i år. Tyvärr fick jag ingen mer bild som visar hur krämig den var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *