Mumsiga cornflakes-godiskakor – utan ägg, mjölk, gluten och nötter

God morgon! 

Här har vi nyss vaknat och ska snart duka fram frukost. Det är såå skönt att (äntligen) ha barn som älskar sovmorgon lika mycket som jag. Tänk, när Olivia och Isak var små då var jag glad om jag fick sova till strax efter sex.

Är ni sugna på lördagsgodis? 

Dessa godiskakor passar perfekt en lördag och de är perfekta att bjuda allergiker på. Framför allt om man inte riktigt har koll på vilka allergier man ska ta hänsyn till, eftersom de är utan det mesta. Det låter ju inte så gott att de är utan det mesta, men de är underbart goda, en blandning av godis och kakor därav namnet.

Om man som jag är ovan att baka glutenfritt är detta ett bra alternativ eftersom man inte behöver ”lära sig hantera” det glutenfria mjölet.

Mumsiga cornflakes-godiskakor – utan ägg, mjölk, gluten och nötter
100 g mjölkfritt margarin
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
3 dl glutenfria corn flakes
2 dl puffat ris

Smält margarinet i en ganska stor kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt blandningen koka i ca 2 minuter.
Sätt små högar av blandningen i småbrödsformar med hjälp av en sked.
Låt dem stelna innan ni avnjuter dem.
Om blandningen hinner bli för hård/seg innan allt är portionerat ut 
så är det bara att värma upp kastrullen med blandningen något igen.


Så enkla att göra och så goda att äta. Svårare behöver det inte vara. De här gör jag ofta när Astma- och Allergiföreningen har olika aktiviteter. 
Jag brukar köpa glutenfria cornflakes, dvs de står på ”allergi-hyllan” och det står glutenfritt stort på paketet. Men nu berättade Idas kompis mamma att Änglamarks ”vanliga” cornflakes är glutenfria och hon borde veta eftersom dottern är glutenintolerant och det är nolltolerans för gluten som gäller.

Självklart går det att använda ”vanliga” cornflakes och smör om man vet att ingen allergiker ska äta av dessa, man kan i så fall även smaksätta med 1 dl kokos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *