Höstsoppa/höstgryta med vitkål, rotsaker och linser

Idag är det riktigt ruggigt och regnigt höstväder ute och vad passar då bättre än att värma sig med en god och het soppa. Det här är en riktig favoritsoppa/gryta för mig. Jag tar inte så mycket vatten så det blir mer av en gryta än soppa för mig. Men det är en smaksak och lätt att välja själv.

Nu när rotsaker är billiga är det perfekt att göra storkok av denna soppa/gryta som självklart kan frysas ner och är minst lika god när den värms upp.

Höstsoppa/höstgryta
med vitkål, rotsaker och linser

1 stor morot
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
1 klyfta vitkål
0,5 röd chili
rapsolja
1 dl röda torra linser
2 grönsaksbuljongtärningar
500 g krossade tomater
8 dl vatten
1 tsk paprikapulver
ev chilipeppar

Skala och riv morot, kålrot och rotselleri grovt.
Strimla vitkål och hacka chili.
Fräs chili och grönsaker i lite olja i omgångar. Lyft över i en kastrull.
Tillsätt linser, buljongtärningar, vatten, krossade tomater och paprikapulver.
Låt det koka i ca 10 minuter.
Späd ev. med mer vatten, beroende på vilken konsistens du vill ha. Jag vill nästan mer ha det som gryta än soppa.
Krydda med chilipeppar för mer hetta.

Imorgon är det dags för ytterligare en pluggdag. Ska bli så skönt med ett litet avbrott i jobbet och istället få fokusera på ekonomi och siffror. Förra veckan hann jag inte med nån pluggdag så nu är jag extra peppad.

Eftersom Ida är förkyld och hemma från skolan kan vi lyxa till det imorgon och slippa alarm på morgon. Bästa känslan, trots att jag i stort sett alltid vaknar före 7 oavsett dag.

Lite små-lustigt (eller vad man ska kalla det) att Ida är förkyld just nu. Förra veckan var hon på sjukhuset för att kolla upp hennes astma och då frågade läkaren om hon har problem med astman när hon är förkyld. Men Ida kunde inte svara på det för det är flera år sedan hon var förkyld senast.

Sedan dröjde det alltså inte många da’r innan hon åkte på en förkylning. Så typiskt. Så igår fick hon för första gången göra ett Covid-test. Kul att hon har fått prova göra något som alla snackar om 🙂 Det var tack o lov negativt och det är istället en rejäl höstförkylning hon åkt på. Få se om hon har sån tur att det igen dröjer flera år till nästa förkylning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *